معماری چیست؟
معماری تحقق یافته یک مفهوم یا ایده خاص است. این ایده میتواند در مورد ساخت و ساز یا نحوه استفاده مردم از یک ساختمان یا چگونگی قرار گرفتن ساختمان در یک چشم انداز فیزیکی باشد. در سادهترین حالت، معماری طراحی ساختمانها و اغلب فضای بین ساختمانهاست، اما دامنه معماری فراتر از ترسیم نقشهها است. معماری هنری است که از طریق آن جهان و جزئیات آن را بهتر میبینم. میتوان گفت معماری اساساً بیانگر رابطه انسان با جهان پیرامون و پاسخ به نیازهای معنوی، مادی، فردی، اجتماعی و رؤیاها است. معماری مربوط به روابط است، روابطی که بین مواد، اشیا، فضا و بافتها وجود دارد.
آشنایی با سبک های معماری در اروپا
طراحی ساختمان یکی از اولین مواردی است که توجه شما را به خود جلب میکند. اگر یک ساختمان از نظر معماری قابل توجه باشد، اغلب به یک مکان مهم تبدیل میشود که یک شهر را تعریف میکند و گردشگران از سراسر جهان از آن بازدید میکنند. ساختمانهای به یاد ماندنی اغلب از سبکهای معماری خاصی پیروی میکنند که بلافاصله در محیط قابل شناسایی هستند. بسیاری از این عناصر طراحی، به عنوان عنصری الهام بخش، همچنان توسط مشاوران معماری و طراحی با استفاده از اصول بی انتهای طراحی، برای پروژهها مورد استفاده قرار میگیرد. هشت سبک معماری برتر که به راحتی قابل تشخیص هستند و در بسیاری از سازههای محبوب در سراسر جهان اعمال شده است را بررسی خواهیم کرد.
معماری کلاسیک یونان و روم
این نوع معماری به سبکی اشاره دارد که به طور برجسته در یونان باستان و روم استفاده میشود. از مهمترین ویژگیهایی که در ساختمانهای معماری کلاسیک میتوان به آنها اشاره کرد، ساختمانهایی وسیع، کنده کاریهای دستی بر روی نما، ستونهای کنگره دار، تقارن، طراحی منحنی و گرد است. ساختمانهای این دوره از عظمت و شکوه خاصی برخوردار هستند و همچنین در این دوران ساخت و ساز ساختمان از چوب به سنگ تغییر کرد. ستونها به عنصری مهم در ساختمانها تبدیل شدند، آنها علاوه بر ایجاد جلوه بصری، تحمل وزن سقف را نیز بر عهده داشتند. یک معمار معروف رومی در دوره معماری کلاسیک سه ویژگی را برای یک ساختمان در نظر گرفت، استحکام، کاربرد و زیبایی. زیبایی ساختمانها در این دوره با ایجاد تقارن دو چندان شد. البته میتوان گفت یونانیها با استفاده از علم ریاضی توانستند، در معماری به اوج برسند. میتوان به مشهورترین نمونههای معماری کلاسیک مجموعه آکروپولیس در آتن و کولوسئوم در رم اشاره کرد.
معماری گوتیک
برخی از معروفترین کلیساهای اروپا دارای سبک معماری گوتیک هستند. این نوع معماری که صدها سال سلطه داشت، در فرانسه آغاز و سپس در سراسر اروپا مورد استقبال قرار گرفت. این معماری با ویژگی اصلی طاق نوک تیز و ستونهای قوسی شکل مشخص میشود. میتوان گفت این دوره از معماری، دوران طلایی محسوب میشود چرا که ساختمانهایی که در این دوران ساخته شدهاند، نسبت به گذشته دچار تحول بسیاری شدند. ساختمانها با ارتفاع بلند و طاقهای نوک تیز ساخته شدند. از دیگر شاخصههای این سبک میتوان به منارههای مارپیچ، ستونهای قوسی شکل و باریک اشاره کرد. به مرور زمان این سبک معماری علاوه بر ساختمانهای مذهبی در ساختمانهای غیر مذهبی و مسکونی نیز پیاده سازی شد. یکی از مشهورترین نمونههای معماری گوتیک کلیسای نوتردام در پاریس است. کلیسای جامع کنتربری در انگلیس، کلیسای جامع کلن در آلمان، کلیسای جامع میلان در ایتالیا، کلیسای جامع سنت دنیس در پاریس و کلیسای جامع سالزبری در انگلیس از دیگر نمونههای برجسته سازههایی است که از معماری گوتیک استفاده کردهاند.
معماری باروک
هنر و معماری باروک، تقریباً با قرن هفدهم مطابقت دارد. این سبک از معماری از ایتالیا نشأت گرفته است و در معماری کشورهای دیگر همچون اسپانیا، فرانسه و اتریش نیز این سبک نفوذ پیدا کرده است و در آثار آنها دیده میشود. گفته میشود که این سبک، یک سبک احساسی و نمایشی برای جلب توجه است. معماری باروک معمولاً شامل فرمهای منحنی مانند بیضی و همچنین فرمهای مقعر و محدب است که حرکت را تداعی میکنند. برخی از ویژگیهایی که در سبک باروک بیشتر مشاهده میشود عظمت، حرکت، پویایی، سرشار از احساسات و تمایل به محو تمایز بین هنرهای مختلف است. در این سبک توازن در تمام بخشهای جزئی و کلی به خوبی رعایت شدهاند و میتوانید تعادل و انسجام را به خوبی درک کنید. گرچه در ابتدا باروک به عظمت و شکوه در ساختمانها بیشتر تمرکز داشت و کاخ سلطنتی ورسای بهترین نمونه باروک سلطنتی است، اما میتوان گفت سبک باروک با گذشت زمان انعکاس دهنده زندگی روزمره مردم عادی بود. برخی از ساختمانها با سبک باروک، کاخ ورسای فرانسه، کلیسای جامع سنت پل در لندن، میدان سنت پیتر در واتیکان و کاخ شنبرون در وین است.
معماری نئوکلاسیک
همانطور که از نامش پیداست، معماری نئوکلاسیک احیای معماری کلاسیک است. این سبک بسیار یادآور فرمهای یونانی و رومی است. این امر منجر به ساخت بناهایی در قرن 18، تا حدودی شبیه به معابد یونانی و رومی شد. معماری نئوکلاسیک با خطوط تمیز، ظریف، ظاهر بدون آلایش، ستونهای بلند و ساختمانهای عظیم تعریف میشود. معماری نئوکلاسیک با عظمت مقیاس، سادگی اشکال هندسی، استفاده چشمگیر از ستونها مشخص میشود. نئوکلاسیک در ایالات متحده و اروپا رونق گرفت، تقریباً در همه شهرهای بزرگ نمونههایی از این سبک دیده میشود. روسیه سنت پترزبورگ را به مجموعهای بی نظیر از ساختمانهای نئوکلاسیک تبدیل کرد. در ایالات متحده نئوکلاسیک در طول قرن نوزدهم به شکوفایی خود ادامه داد، زیرا بسیاری از معماران به دنبال ایجاد تشابه بین کشوری جوان و روم سلطنتی به هنگام طراحی ساختمانهای مهم دولتی بودند. برخی از نمونههای معروف این سبک، ساختمان بانک انگلیس در لیورپول، کاخ سفید در ایالات متحده و اداره پست عمومی در دوبلین است.
معماری ویکتوریا
این سبک از معماری به ساختمانهایی اشاره دارد که در زمان سلطنت ملکه ویکتوریای انگلیس ساخته شدهاند. بر خلاف سبکهای دیگر، معماری ویکتوریایی محدود به یک طرح خاص نیست، بلکه به عنوان اصطلاح گستردهای استفاده میشود که احیای معماری گوتیک، رومانسک و تودور را در بردارد. سبک ویکتوریایی در طول انقلاب صنعتی در طراحی خانههای مسکونی اعمال شد. بسیاری از خانهها در انگلیس، ایالات متحده و استرالیا از این سبک استفاده کردهاند. یکی از ویژگیهایی که اکثر خانههای ویکتوریایی از آن استفاده میکنند تزئینات ظریف، رنگهای زنده و طرحهای نامتقارن است. در حالی که در معماری دوران ویکتوریا سبکهای مختلفی گنجانده شده است، برخی از ویژگیهای مشترک که به شما کمک میکند یک سبک را از سایر سبکها تشخیص دهید، عبارتاند از: سقفهای شیب دار، آجر ساده یا رنگ آمیزی شده، نردههای آهنی رنگ شده، پنجرههای کشویی، برجهای هشت ضلعی یا گرد و عدم تقارن در فضای خارجی و پلههای بزرگ، سقف بلند، شومینههای تزئینی، شیشههای رنگی، مبلمان چوبی تیره در فضای داخلی این سبک را به خوبی معرفی میکنند. برخی از برجستهترین بناهای ویکتوریایی عبارتاند از کاخ وست مینستر و رویال آلبرت هال در لندن و بالمورال در اسکاتلند است.
معماری مدرن
این سبک معماری شامل چندین سبک مختلف است که در نیمه اول قرن 20 برجسته شد. این سبک، یک سبک مینیمالیستی است که تا پس از جنگ جهانی دوم توسط بسیاری از معماران اجرا میشد. سبک مدرنیستی سادگی فرم، ساختار تمیز، عدم تزئینات و عملکرد ساده را اولویت قرار میدهد. این سبک همچنین با پیشرفتهای موجود در فولاد، شیشه و بتن به شکوفایی رسید. تولد طراحی مدرن با این تفکر همراه بود که فرم باید از عملکرد پیروی کند. این ایده با معماری لوئیس سالیوان آغاز شد که ساختمانهایی را برای نمایشگاه جهانی شیکاگو در سال 1893 طراحی کرد. برخی از ویژگیهای اصلی رایج و کلیدی که در اشکال مختلف دیده میشود خطوط تمیز و فاقد تزئینات اضافی است. در این دوران مصالح ساختمانی مدرن و سنتی هر دو مورد استفاده قرار میگرفتند. از پیشگامان محبوب معماری مدرن میتوان به فرانک لوید رایت، استاتلیشس باهاوس، لودویگ میس ون در روهه و لوکوربوزیه اشاره کرد.
معماری پست مدرن
معماران پست مدرنیست در واکنش به ریاضت و سختی ناشی از معماری مدرن، این جنبش را در دهه 1960 آغاز کردند. در طراحیهای پسا مدرن، تزئینات هنری و عناصر تزئینی در نمای ساختمان گنجانده شده است. سبک پست مدرنیسم اغلب از سبکهای معماری مختلف الهام میگیرد. از ویژگی پیچیدگی میتوان برای توصیف همه آثار پست مدرن استفاده کرد، زیرا ادغام انواع رنگها، بافتها، اشکال و مضامین، چارچوب این بناهای منحصر به فرد را ایجاد میکند. از پیچیدگی برای دور شدن از یکنواختی مدرنیسم و ایجاد سبک جدیدی از طراحی استفاده شد. عدم تقارن به دلیل توانایی در جلب توجه و ایجاد ساختمانهای منحصر به فرد، از عناصر اصلی این دوران است. دو سازه معروف که توسط معمار فرانک گری طراحی شده است، موزه گوگنهایم در بیلبائو اسپانیا و خانه رقص در پراگ است.
معماری نئوفوتوریسم
نئوفوتوریسم یک سبک معماری است که به عنوان یک رویکرد ایده آل گرایانه به آینده تلقی میشود. این طرحها به طور فزایندهای از فناوریهای جدید برای ساخت فرمهایی به ظاهر غیرممکن و ساختارهای ابتکاری که قبلاً هرگز انجام نشدهاند، بهره میبرند. معماری نئوفوتوریسم با ساختارهایی شناخته میشود که به نظر میرسد فقط در فیلمهای علمی تخیلی دیده میشوند. نئوفوتوریسم نوعی سبک معماری در اواخر قرن بیستم / اوایل قرن بیست و یکم است. با معماری پیشرفته تکامل یافت و بسیاری از مضامین و ایدههای مشابه را توسعه داد. این سبک شامل طراحی شهری است که با احساسات انسانی، پایداری زیست محیطی، ارزشهای اخلاقی و استفاده از مواد و فن آوری های جدید در ارتباط است.
آشنایی با بهترین معماران خارجی
بدون شک معماری همان ساختاری است که جامعه ما را در برگرفته است و زنان و مردانی اغلب بی نام و ناشناخته پشت این خلاقیت هستند و افراد عادی بدون اینکه بدانند دقیقاً چه کسی مسئول شکل گیری کیفیت زندگی روزمره آنهاست، زندگی میگذرانند. هر چند وقت یک بار، یکی از این سازندگان به عنوان یک استاد واقعی در صنعت خود برجسته میشود و به خاطر آنچه که انجام داده است به شهرت میرسد. معماران مشهور تأثیر میگذارند، از همتایان خود الهام میگیرند، معماری جهان را شکل میدهند و البته میتوانند ثروت زیادی را برای خود اندوخته کنند. اگرچه نام بردن از بزرگترین معمار جهان دشوار است، اما چندین استاد معماری وجود دارد که بدون شک رقیب قدرتمندی برای کسب عنوان هستند. با معرفی معماران بزرگ خارجی، با مشهورترین و تأثیرگذارترین معماران جهان و آثار آنها بیشتر آشنا شوید.
Zaha Hadid
یکی از مشهورترین معماران سبک نئوفوتوریسم، معمار عراقی انگلیسی زاها حدید است. او در قرن 21، معماری را دگرگون کرد. در سال 2004، او اولین زن معماری بود که جایزه معماری پریتزکر را دریافت کرد که به عنوان جایزه نوبل در جهان معماری در نظر گرفته میشود. وی همچنین دو بار جایزه معتبرترین جایزه معماری انگلستان را دریافت کرد. او به دلیل پروژههای متمایز خود از جمله موزه ریورساید اسکاتلند در شهر گلاسگو، گالری سرپنتینگ در هاید پارک، استادیوم المپیک توکیو 2020 در ژاپن، مرکز فرهنگی حیدر علی اف در آذربایجان و استادیوم جام جهانی FIFA 2022 در قطر شناخته شده است. گاردین او را به عنوان کسی توصیف کرد که به معماری حیات و هویتی تازه بخشید.
Frank O. Gehry
فرانک گری یکی از مشهورترین معماران امروز جهان است. میتوان گفت آنچه باعث شهرت گری شده است استفاده از مصالح نامتعارف در طراحی و ساخت سازهها بوده است. گری را به عنوان یکی از برجستهترین معماران معاصر جهان میشناسند، البته منتقدین در مورد کارهای او نظرات متفاوتی دارند، عدهای او را موفق و عدهای او را از لحاظ تکنیک خیلی موفق نمیدانند. برخی از ساختمانهای وی شامل موزه گوگنهایم در اسپانیا، تالار والت دیسنی در لس آنجلس و خانه رقص در پراگ است. حدود پنج سال ساخت تالار والت دیسنی به طول انجامید، او این سازه را با الهام از دریا نوردی طراحی کرده است.
Frank Lloyd Wright
فرانک لوید رایت خالق سبک معماری پرایری و یکی از مشهورترین معماران جهان بود. در سبک پرایری او اعتقاد داشت خانهها باید به طوری طراحی شوند که رفت و آمد در آنها آسان باشد، او همچنین در طراحی و ساخت ساختمانها از مواد طبیعی استفاده میکرد و این موضوع او را یک فرد منحصر به فرد نشان میداد. از مشهورترین آثار وی میتوان به خانه آبشار، خانه روبی و هتل امپریال در توکیو اشاره کرد. خانه آبشار یک ارتباط نزدیک بین انسان، معماری و طبیعت را ایجاد کرده بود و طراحی خانه به این صورت بود که آبشار از زیر خانه آب عبور میکرد.
Le Corbusier
لوکوربوزیه یکی از پیشگامان معماری مدرن بود. او در طراحیهای خود از پنجرههای سرتاسری استفاده میکرد و معتقد بود تمام ساختمانها باید سفید رنگ باشند. او جدیدترین ضوابط شهرسازی و معماری را در آثار خود به کار و همچنین از فضای کلی شهری تأثیر میگرفت و جذابیت کار خود را دو چندان میکرد. او در طراحی خود از سقف، ستون، کف و راه پله بهترین استفاده را میکرد. برخی از بناهای وی شامل ویلا ساوویه و مقر سازمان ملل متحد در نیویورک است که زمینه ساز معماری مدرنی است که امروزه میشناسیم.
Antoni Gaudí
آنتونی گائودی سبکی منحصر به فرد داشت که باعث شد در میان همسالان خود متمایز شود. وی همچنین در طراحی ساختمانهای خود روش دیگری را در پیش گرفت و ترجیح داد در مدلهای سه بعدی کار کند. برخی از کارهای وی شامل Segrada Familia ، Casa Mila ، Park Guell و Casa Battlo است.
Walter Gropius
والتر گروپیوس یکی از بنیانگذاران مدرنیسم و عقاید باوهاوس بود. برخی از ساختمانهای وی شامل کارخانه فاگوس، ساختمان مت لایف، خانه گروپیوس و سفارت آمریکا در آتن است.
Daniel Libeskind
دانیل لیسکیند استاد ساختارشکنی و تحریف است. برخی از برجستهترین آثار وی شامل موزه جنگ امپریال لندن، موزه هنر دنور، تئاتر انرژی بورد گایس در دوبلین و موزه معاصر یهود در سانفرانسیسکو است.
Ole Scheeren
اولی شیرن توانست در سال 2015 جایزه سال ساختمان جهانی را از آن خود کند. او همیشه در همه آثارش از سبک مدرنیست بهره گرفته است. طراحی مجتمع آپارتمانی اینترلیس در سنگاپور را با محدودیت زمین و ارتفاع به خوبی خلق کرد. او 24 ساختمان مستقیم منفرد را مانند بلوک بر روی ساختمان دیگر قرار داد و ساختاری خلاقانه ایجاد کرد. این ساختمان داستان سنگاپور را روایت میکند که همیشه یک راه حل منحصر به فرد برای مشکلات وجود دارد.
معرفی سایت های خارجی معماری
اگر قصد دارید با آخرین اخبار دنیای معماری همراه باشید و اطلاعات خود را به روز نگه دارید، با محبوبترین سایت های معتبر معماری خارجی در جهان که توسط بازدید کنندگان به طور ماهانه رتبه بندی میشوند، بیشتر آشنا شوید.
سایت HYPEBEAST
این وب سایت مقصد آنلاین پیشرو برای طراحی و مد معاصر است.
سایت Houzz
این سایت در فوریه 2009 راه اندازی شد. Houzz یک وب سایت آمریکایی درباره معماری، طراحی داخلی و تزئینات، طراحی منظره و بهسازی خانهها است. در سال 2013، Houzz ابزاری را معرفی کرد که به کاربران در برنامه ریزی برای بازسازی خانه و هزینهها کمک میکند. تا سال 2015، بیش از 7 میلیون عکس با کیفیت بالا از فضای داخلی، فضای بیرونی و باغها در این سایت بارگذاری شده است. این مجموعه با بسیاری از متخصصان در حوزه معماری همکاری میکند.
سایت ArchDaily
انتشار هزاران مقاله در زمینه معماری و انجام پروژههای بزرگ از ویژگیهای این سایت است. در این وب سایت کتابها و منابع تخصصی معماری معرفی و مراحل طراحی و ساخت پروژه های معماری به صورت فیلم بارگذاری شده است. در این وب سایت اخبار معماری و پروژهها هر ساعت برای متخصصان معماری به روز میشود.
سایت Curbed
در این سایت از طراحی داخلی و معماری گرفته تا فناوری موجود در خانه، نوسازی خانههای کوچک، فروش خانههای پیش ساخته و املاک و مستغلات وجود دارد.
سایتDezeen
مهمترین مجله معماری و طراحی داخلی جهان است.
آشنایی با معماری ایران
معماری ایران میتواند موضوع بسیار طولانی برای پرداختن باشد. بنابراین، سعی میکنیم در اینجا نگاهی سریع و اجمالی به جنبههای اصلی آن داشته باشیم. با هزاران سال سابقه، معماری ایرانی به صورت زیباترین و باشکوهترین سازههای جهان شناخته شده است.
معماری هخامنشی
معماری هخامنشی اقتباس و ترکیب الگوهای ماد، آشور، ایلامی، مصری، ایونیایی و اورارتویی بود. آنچه معماری هخامنشی را از هر یک از سبکهای تشکیل دهنده آن متمایز میکند، سه عنصر عمده، یعنی ستونها، مقبرههای سنگی و راه پلهها هستند. اگرچه ستونها در تمدنهای مختلف باستان ساخته شده است، اما ستونهایی که در دوره هخامنشی ساخته شدهاند با ظرافت ترین ستونها به شمار میآیند. ستونهای باریک، بلند و با فاصله از هم، نقوش برجسته، کتیبهها و زیگوراتها از معماری اولیه هخامنشی محسوب میشوند.
معماری سلوکی
در دوران سلوکیان، طراحیهای هلنیستی در معماری ایرانی غالب شد، اما هرگز کاملاً جذب نشدند. در مناطقی، شهرها طبق نقشههای هندسی یونان ترسیم شدند.
معماری اشکانی و ساسانی
عنصری به نام ایوان در زمان اشکانیان ظهور کرد. تکامل تکنیک طاق با آجرهای گلی از ویژگیهای عجیب این دوران بود. دیوارها و سقفهایی که با گچ تزئین شدند و ایوانی که بازدید کنندگان زیادی را به اتاق گنبدی هدایت میکردند، در دوران ساسانی در بسیاری از ساختمانها دیده میشد. دیوارها با حکاکی، نقاشی دیواری و سایر تزئینات تزئین و کف و دیوارها، به طور کلی، معمولاً با موزاییک، در مقیاس بزرگ تکمیل میشدند. هنر و معماری دوره ساسانی حتی مدتها پس از پایان امپراتوری، به طور گسترده مورد توجه قرار گرفت.
معماری پس از اسلام در ایران
در دوران پس از اسلام بود که اشکال قدرتمند معماری ساسانیان اصلاح و توسعه یافت. اولویت در معماری دوران پس از اسلام ساخت مسجد بود. آنها همیشه مقاومترین بناها در معماری اسلامی بودهاند.
معماری سلجوقی
برجهای آرامگاه و منارهها از تعداد مساجد در دوره سلجوقیان بیشتر بودند. با این حال، ساخت مساجد همچنان محور اصلی معماری بود. نوع گنبدی مساجد به الگوی غالب تبدیل شد و بعدها طرح چهار ایوان در ساختمان مسجد مورد توجه قرار گرفت. آجر و خشت لعاب دار با رنگ آبی روشن و تیره بیشتر رواج پیدا کرد. دوران سلجوقیان به عنوان دوره احیای هنر و تمدن اسلامی در ایران شناخته شده است.
معماری ایلخانی
حدود 90 درصد آثار باقیمانده از دوران ایلخانی ماهیت مذهبی دارند و نیمی از آنها محل دفن هستند. معماری ایرانی در دوره ایلخانیان همراه با استفاده گسترده از آثار موزاییکی و کاشیها با رنگ روشن و براق بوده است.
معماری تیموری
در زمان تیموریان، معماری ایرانی دارای ویژگیهای خاصی همچون ترکیبی از کاشیهای لعاب دار تک رنگ روشن و تیره که برای نما استفاده میشد، طاقهای مختلف و محاسبه دقیق اندازه و ابعاد بزرگ که به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از سازهها مورد استفاده قرار میگرفتند.
معماری صفوی
در زمان صفویه، کاروانسراها در سراسر کشور برای تسهیل حمل و نقل ساخته شدند. معماری صفوی به طور مؤثری بر فعالیتهای سازندگی سایر کشورها تأثیر گذاشت. تأکید بر عظمت بناها که از زمان تیموریان آغاز شده بود، همچنان در بسیاری از آثار یک اصل بود. بدون شک رنگ در معماری صفوی نقشی اساسی داشت.کاشیها، در مقایسه با دورههای قبلی، سطوح وسیعتری را میپوشاندند. معماری صفوی در حقیقت اوج مهارت و تجربه معماران ایرانی بود که از اشکال سنتی به راحتی در مقیاسهای بزرگ استفاده میکردند.
معماری زندیه
سلسله زندیه در حال ترویج معماری بود که اساساً نگاهی به منابع معماری صفوی، سلجوقی و پیش از اسلام داشت و از معماری هند و اروپا اقتباس میکرد. آنچه در این دوران نوآورتر به نظر میرسید کاشیهای لعاب دار به رنگ جدید، تقریباً صورتی و معروف به کاشی زندیه بود.
معماری قاجار
در طول سلطنت قاجار مساجد زیادی ساخته شد که منطقه وسیعی را با طرح چهار ایوان، گنبدها و پنجره برای ورود نور به ساختمان پوشش دادند. مهمترین بناهای قاجار کاخها، عمارتها، ییلاقها و استراحتگاههای شکار بودند. در دوره قاجار، معماری نظامی نیز مورد توجه بسیاری قرار گرفت. همچنین معماری در این دوران تحت تأثیر دنیای غرب قرار گرفت و سعی کرد از هنر ساسانیان تقلید کند. در این دوره سقفها و دیوارهای تالار با شکوه هر چه بیشتر با آینه تزیین شدند.
معماری پس از انقلاب
در دوران پس از انقلاب اسلامی، سبک معماری تحت تأثیر جنبش پست مدرنیسم کلاسیسیم قرار گرفت تا تاریخ معماری ایران چهره ایرانی داشته باشد. در این دوران معماری ایرانی اسلامی پیشنهاد شد و بیشتر ساختمانها از المانهایی که نشأت گرفته از هنر اسلام بودند، ساخته شدند. در معماری معاصر ایران بیشتر از خطوط منحنی به جای خطوط مستقیم استفاده شد. این موضوع باعث شده است که بیشتر ساختمانها به فرم گرد ساخته شوند که البته این ویژگی در طراحی داخلی به خوبی مشهود است.
آشنایی با بهترین معماران ایرانی
انسان همیشه محیط خود را ساخته و شکل داده است و تا زمانی که انسان در حال ساخت و ساز بوده است، معمارانی نیز وجود داشتهاند. همانطور که کیفیت محیط ساخته شده تکامل مییابد، استقبال عمومی از طراحی و عملکرد خوب نیز افزایش مییابد. نمونه کارها قدرتمندترین ابزاری است که معماران در دست دارند با معرفی معماران بزرگ ایرانی، بیشتر با آثار آنها آشنا شوید.
هوشنگ سیحون
از جمله کارهای شاخص هوشنگ سیحون میتوان به طراحی و ساخت مقبره کلنل محمد تقی خان پسیان، طراحی آرامگاه بوعلی سینا در همدان، طراحی آرامگاه خیام در نیشابور، طراحی آرامگاه نادرشاه در مشهد و طراحی آرامگاه کمالالملک در نیشابور اشاره کرد.
داریوش بوربور
پدر شهرسازی نوین ایران کسی نیست جز داریوش بوربور، او در سال ۱۳۴۵ شورای عالی شهرسازی ایران را تأسیس و خدمات قابل توجهی را ارائه داد. طرح نوسازی اطراف حرم مطهر امام رضا و طراحی بازار رضا در مشهد از جمله فعالیتهای شاخص او است. او توانست جایزه بینالمللی مرکوری طلایی ایتالیا را در سال ۱۳۵۴ از آن خود کند.
عبدالعزیز فرمانفرمائیان
بنیانگذار نظام مهندسی نوین در ایران عبدالعزیز فرمانفرمائیان است. طراحی ورزشگاه آزادی از به یادماندنیترین اثرات این معمار بزرگ ایرانی است. ساختمان شرکت نفت، کاخ نیاوران، ساختمان بورس، ساختمان اداری صدا و سیما، وزارت پست و تلگراف و همچنین طرح اولیه فرودگاه جدید امام خمینی از آثار این معمار بزرگ است.
حسین امانت
برج آزادی تهران توسط حسین امانت طراحی و ساخته شده است. در آثار او تلفیقی از معماری کلاسیک غربی و روح معماری شرقی را میتوان احساس کرد.
لیلا عراقیان
لیلا عراقیان به دلیل طراحی پل طبیعت تهران در سطح ملی و بینالمللی شهرت بسیاری پیدا کرد. توجه به مسائل محیط زیستی و جذب گردشگر از طریق چشمانداز طبیعی آر مهمترین اهداف طراحی این پل بوده است. در سال ۲۰۱۶ لیلا عراقیان برای این طرح جایزه معماری آقاخان را دریافت کرد.
سخن پایانی
آیا تا به حال فکر کردهاید که چرا معماری برای جامعهای که در آن زندگی میکنیم بسیار مهم است؟ معماری بیانگر نقاط قوت جامعه است، نوعی هنر تجسمی است که آثار غیرقابل باور را خلق میکند. انسان برای این هنر ارزش بسیاری قائل است زیرا به بیان ارزشها، خواستهها، طرز تفکر و ایده آلهای جامعه، ایدئولوژی و بسیاری از چیزهای دیگر در یک زمان مشخص، میپردازد. معماری فرهنگ ما را نشان میدهد، ما کی هستیم و در کجای جامعه قرار داریم. احتمالاً همانطور که می دانید، معماری بخشی از هنر و بخشی از علم است. به عنوان یک هنر، زمینهای برای بیان خلاقانه افکار در اختیار ما قرار میدهد و به جامعه این امکان را میدهد تا محیط و فضای زندگی خود را به گونهای دیگر، متفاوت ببیند، ایجاد و شکل دهد. به عنوان یک علم، معماری همچنین نیازهای عملکردی را پوشش میدهد و فضای زندگی و محیطی را به گونهای فراهم میکند که راحتی را احساس کنیم. به لطف فن آوری مدرن، مرزهای معماری به طور مداوم در حال گسترش است و هر روز میتوان شگفتیهای جدیدی را ایجاد کرد.